Min varmepumpe erfaring – det var det rigtige valg

Overvejer du at skifte til varmepumpe? Så læs min personlige beretning her, hvor jeg kommer ind på fordele, ulemper, samt hvorfor det var det rette valg.

Lang historie kort – en investering i en varmepumpe er godt givet ud. Det er en god, komfortabel og enkel opvarmningsform, og jeg kan i den grad anbefale dig at vælge den. For de som ikke ønsker at læse hele artiklen, men som blot ønsker et godt tilbud på installationen af en varmepumpe, kan der blot trykkes på knappen ovenfor.

Gør du det, så får du nemlig 3 uforpligtende tilbud, fra lokale leverandører. Du bør altid tage eksperter med på råd, før du får din varmepumpe installeret. Og det er præcis hvad du får mulighed for, via tilbuddet ovenfor.

Til dem der gerne vil læse mere, så bliver denne artikel en yderst personlig beretning, skråstreg anmeldelse, om mine erfaringer med det at have en varmepumpe. Og det er sikkert også det du, kære læser, er ude efter. Ikke? En virkelig beretning, fra den virkelige verden. Så hvad fik mig overhovedet til at vælge en varmepumpe?

Få varmen med en varmepumpe

Når det er efterår, vinter og regn og rusk, så er det herligt at få varmen indendørs – og gerne via en varmepumpe

Det startede alt sammen med et irriterende træpillefyr

Lad mig starte denne artikel om min varmepumpe erfaring et helt andet sted, end ved netop varmepumpen. Vi skal i stedet kortvarigt tale om mit gamle træpillefyr.

Monstrummet, et gammelt Baxi Multiheat-fyr, var installeret i skuret, op til det nye hus, som min kæreste og jeg med stor glæde købte for en små 4 år siden. Og jeg blev bare aldrig rigtig glad for det. Så let kan det siges. Og hvorfor så ikke det, spørger du måske? Jo, fordi det simpelthen var noget værre juks.

Baxi-bassen levede lidt sit eget liv, og man kunne aldrig helt vide, om det nu ville holde gang i blusset, eller om det ville gå ud. Ja, det skete endda et par gange, at det fik en såkaldt ’tilbagebrænd’. En hændelse der resulterede i, at hele pillemagasinet fyldtes op med vand. Og det var et helvede at gøre rent igen. Forestil dig lige, at dette skete klokken 3 en tirsdag nat, og at du blev vækket af den høje hyletone fra fyret, som sladrede om ‘uheldet’. Jeg kan godt sige dig, at det ikke var det mest behagelige. Man kunne jo ikke bare ignorere det, for så var der ingen varme på længere.

Og så var der naturligvis irritationen med, at skulle købe tonsvis (ja, tonsvis, der overdrives ikke her) af træpiller, samt finde plads til opbevaring af selv samme. Hver anden dag skulle der fyldes træpiller på, og 2-3 gange om måneden skulle det rengøres, hvilket førte til, at man blev sort af aske og sod. Det var på ingen måde sundt. 

Endelig fandt jeg også hele parolen om, at træpillefyr skulle være miljøvenlige en smule komisk. Jovist, afbrændingen er som sådan CO2-neutral, men det er bestemt ikke uden miljømæssige negative konsekvenser at producere, emballere og transportere de tonsvis af træpiller, som efterhånden bruges i danske træpillefyr. 

Så vi fik nok af træpillefyret, her i husstanden. I stedet så vi os lune på en luft til vand varmepumpe. Og det viste sig hurtigt, at være det helt rigtige valg.

Varmepumperne vinder frem

En god varmekilde er essentiel i enhver bolig. I hvert fald hvis man bor i et klima som det danske, hvor det halvdelen af året er så koldt udenfor, at man bliver nødt til at have varmen tændt indendørs. 

Der er masser af varmekilder at vælge imellem til ens bolig. De seneste tal fra Danmarks Statistik beretter om, at der i 2017 var installeret varmepumper i 2,7% af danskernes boliger. Det lyder måske ikke af meget, men det er en klar fremgang fra tidligere år. En lille bonusinfo er, at det er på Samsø der er installeret flest varmepumper. Her har 15,8% af boligerne varmepumper. 13,2% benytter stadig oliefyr, og rigtig mange af disse kan med fordel udskiftes med en spritny miljøvenlig varmepumpe. Fjernvarme er stadig den klart mest udbredte opvarmningsform i danske hjem. Den er således installeret i 53,2% af boligerne. 

Det må forventes, at udbredelsen af varmepumper kun øges i de kommende år, i takt med at samfundet elektrificeres. 2017 var således endnu et rekordår for dansk vindenergi. Hele 43% af elforbruget blev dækket af den vedvarende vindmøllestrøm. Set i lyset af det, kan man roligt sige, at varmepumperne spiller en nøglerolle i Danmarks grønne omstilling.

Hvad er en varmepumpe?

Men hvad er så overhovedet en varmepumpe, spørger du måske. Og hvordan fungerer den? Intet problem, her kommer lidt “varmepumpe for dummies” information. Ser du, en varmepumpe fungerer faktisk lidt som et omvendt køleskab. Den benytter den kolde luft udefra, til at skabe varm luft indenfor.

Der findes tre forskellige former for varmepumper: 

 • Luft til luft varmepumpe 
 • Luft til vand varmepumpe 
 • Jordvarme 

Luft til luft varmepumper

Luft til luft varmepumperne er efterhånden blevet meget populære i særligt sommerhuse. De kan dog også snildt benyttes i helårshuse. De egner sig dog bedst til de lidt mindre huse. Denne løsning består af en udedel, såvel som indedelen, som puster varm luft ind i boligen. 

Luft til vand varmepumper

Luft til vand varmepumpen er den idéelle løsning til dem som har et gammelt træpille- eller oliefyr, som de vil skifte ud med en varmepumpe. Den består nemlig af en udedel, såvel som en indedel, der let kan installeres på ens etablerede varmesystem. Du får således efter endt installation varme i gulvene eller radiatorerne, eller hvad du nu har i din bolig. Og så får du naturligvis også varmt brugsvand fra varmepumpen.

Jordvarme

Jordvarme fungerer ved, at der graves slanger i jorden på ens grund. Herfra tildeles ens bolig så med jordvarmen. Som løsning er det klart den dyreste, såvel som mest besværlige. Det er endvidere ikke alles grunde der egner sig til denne løsning.

Radiatorer opkoblet til varmepumpe

Vælger du en luft til vand varmepumpe tilsluttes den direkte til dit eksisterende varmesystem. Let og ligetil

Hvor stor en varmepumpe skal du vælge?

Personligt valgte jeg som nævnt en luft til vand varmepumpe. Den passede nemlig ind i vores etablerede varmesystem. Jeg havde gjort mig en del tanker om, hvor stor varmepumpen skulle være, og det gør du sikkert også.

Hvor mange kW, og altså hvor stor kapaciteten på din pumpe skal være, er noget du får rådgivning om, når du har indhentet et tilbud, og får en installatør ud. Der foretages en beregning af din boligs størrelse, isoleringsstandarden osv. Til sammen afgør det kapaciteten på varmepumpen.

Driften af varmepumpen

Men hvad så med selve driften af varmepumpen. Kører det enkelt og ligetil? Kræver det vedligeholdelse? Er varmepumper økonomisk fornuftige at benytte sig af? Og er de miljøvenlige?

Er varmepumper miljøvenlige?

Varmepumper er i den grad miljøvenlige. Hvor effektive de er, beskrives via deres såkaldte COP-værdi. Har du f.eks. en varmepumpe med en COP-værdi på 4, som bruger 1000 Watt elektricitet, så får du hele 4000 Watt varme. Det er en god deal, hvis man spørger mig.

Er varmepumper økonomiske?

Det må man sige, ja. Ofte kan du spare tusindvis af kroner årligt, ved at gå fra træpille-, olie- eller naturgasfyr til varmepumpe. Men er varmepumper billigere end fjernvarme? Det er knap så sandsynligt. Mange steder er fjernvarme nemlig en relativt billig løsning. 

Hos os har varmepumpen vist sig at være en økonomisk rigtig fornuftig løsning. Vi bruger et par tusind kroner mindre per år, end vi gjorde med træpiller. For folk i boliger, som ikke er forbundet til fjernvarme, vil en varmepumpe næsten altid være en god løsning.

Den daglige varmepumpe-betjening – let og ligetil

Det er jo fint at den nye løsning med varmepumpen er billigere. Så kan vi sætte et flueben på listen over de ting vi søgte efter. En af de helt store kritikpunkter jeg havde ved træpillefyret var dog den kluntede betjening og vedligeholdelse. Jeg gad simpelthen ikke længere konstant fylde træpiller på, samt have opmagasineret tonsvis af træpiller. Så spørgsmålet er – er den daglige betjening af varmepumpen bedre? 

Så absolut da! 

Jeg vil sige det på denne måde: varmepumpen passer stort set sig selv. Så enkelt er det! Du skal til tider justere lidt på varmekurven på den, men ellers klarer den det hele for dig. Ingen påfyldning af træpiller. Ingen rensning og vedligeholdelse. Ren og skær nydelse!

En gang pr. år skal du have en autoriseret installatør forbi, for at få foretaget det lovpligtige eftersyn. I denne forbindelse sørges der endvidere for, at inde- og udedel er i perfekt stand.

Vi valgte en luft til vand varmepumpe fra Vølund. Det er naturligvis ikke sikkert, at du ender med at købe den samme model som vi gjorde. I praksis fungerer langt de fleste varmepumper dog på samme måde. På vores er der en betjeningsskærm på indedelen. Her kan man let og enkelt opsætte varmekurver, samt redigere i andre indstillinger.

Varmepumpe indedel

Indedelen fra vores luft til vand varmepumpe. Indeholder en smart betjeningsskærm. Super enkel at have med at gøre

Som du kan se ligner indedelen til forveksling lidt et køleskab. Det er egentlig stilfuldt at se på, så du behøver ikke engang at frygte, at du skal have et kæmpe monstrum stående i boligen.

Varmepumpe udedel

Således ser udedelen til vores varmepumpe så ud. Egentlig ganske fin

Også udedelen er ganske stilfuld. Den fylder egentlig ikke så meget, så du vil næppe opleve de store problemer her. 

Hvor skal varmepumpen placeres, og larmer den?

Rigtig mange potentielt kommende varmepumpeejere frygter, at udedelen larmer. Og helt lydløs er den da heller ikke, men det er seriøst ikke det store man hører til den. 

Nu er det ikke et problem hos os, da vi har flere hundrede meter til de nærmeste naboer, men i parcelhuskvarterer skal man naturligvis tænke på støjen og ens naboer. Typisk skal du nok regne med at have udedelen stående mindst 5 meter fra skel. Du kan dog også dæmpe lyden en smule, ved at isolere den med lidt buske eller træer omkring den.

Hvilken varmepumpe skal du vælge?

Er det en varmepumpe til dit sommerhus, du skal have installeret? Så er det en luft til luft varmepumpe du skal ud og få fingrene i. Er det en varmepumpe til dit helårshus, så kan en luft til luft varmepumpe også sagtens være løsningen. Som nævnt er denne løsning dog bedst til de mindre boliger. 

Har du en større bolig, så er det typisk luft til vand varmepumpen du skal vælge. Måske endda jordvarme, såfremt din grund tillader det. Du skal være opmærksom på, at du skal have et etableret varmesystem varmepumpen kan tilkobles. Det vil sige, at du allerede skal have gulvvarme og/eller radiatorer.

Vær opmærksom på den lavere fremløbstemperatur fra luft til vand varmepumper

I forhold til træpille-, naturgas- og oliefyr, har luft til vand varmepumper en lidt lavere maksimal fremløbstemperatur. Du kan derfor få behov for, at installere større radiatorer. Hos os har det ikke vist sig nødvendigt. De varmer præcist som de skal. 

Generelt skal du nok regne med maksimalt 50 grader fremløbstemperatur på luft til vand varmepumper. Det er derfor også essentielt, at din boligs isoleringsstandard er i orden.

Samlet bedømmelse: Varmepumpen er pengene værd!

Samlet set er jeg yderst tilfreds med købet af varmepumpen. Hvor jeg før var dybt utilfreds over den store mængde vedligeholdelse der var med træpillefyret, er jeg nu yderst tilfreds med at have en varmepumpe der i bogstaveligste forstand passer sig selv. 

Rent økonomisk har det også været en kanon beslutning. Indtil videre ser besparelsen på årsplan ud til at ende på et par tusind kroner. 

Og så er jeg glad for at benytte mig af en langt mere miljøvenlig varmekilde. Det betyder meget for mig, og ærligt talt, så burde det også betyde noget for alle andre.


Hvad koster en varmepumpe?

Prisen på varmepumper afhænger af hvilken type du vælger. De klart billigste er luft til luft varmepumperne. Du kan snildt købe en, inklusiv installation, til priser der starter ved ca. 15-20.000,-. 

En luft til vand varmepumpe er noget dyrere. Her skal du regne med at skulle betale alt fra 50-75.000,- i den lave ende, til op mod 100-150.000,- i den dyre ende. Inklusiv installation.

Jordvarme er den dyreste løsning. Primært på grund af den noget mere omfattende installation og nedgravning af slanger. Her skal du regne med 100-200.000,- i udgifter. Inklusiv installation. 

Mulighed for tilskud til energiforbedringer

Super vigtig information lige her: du kan få håndværkerfradrag, såvel som energitilskud, i forbindelse med dit køb og installation af varmepumpe. Det skal du naturligvis ikke snyde dig selv for. 

Håndværksydelser giver fradrag på op til 12.200,- pr. voksen over 18 år i husstanden. Du kan således trække udgifterne til arbejdsløn inklusiv moms fra. 

Hvor meget tilskud kan du få til din varmepumpe? Det afhænger af en beregning af din energibesparelse. Her vil jeg igen anbefale dig at afvente svaret på dette, til efter du har bestilt de 3 gratis tilbud, og du får en installatør ud til et uforpligtende møde. Det er denne, som vil kunne hjælpe dig med tilskuddet.

Få 3 gratis tilbud på varmepumpe og installation

Er du blevet tændt på idéen om at få en varmepumpe? Det forstår jeg godt! Det er den rette beslutning for rigtig mange boligejere. 

Jeg har en rigtig god løsning til dig, som gerne vil købe en varmepumpe. At foretage en sådan investering, kræver at du får en kompetent installatør med på råd. Indhent derfor 3 gratis tilbud, fra installatører i dit lokalområde.

Få 5 års entreprisegaranti på 35.000,-
Benytter du dig af muligheden for et af de 3 gratis tilbud, og opstår der fejl eller mangler på det udførte arbejde, så kan du benytte dig af den medfølgende gratis 5 års entreprisegaranti. 

Bestil derfor trygt dine 3 gratis og uforpligtende tilbud på en varmepumpe, inklusiv installation.

Få finansiering til købet af din varmepumpe

Mangler du penge til købet af din varmepumpe? Så overvej om en omlægning af dit realkreditlån eventuelt kunne være en løsning. Du har muligvis friværdi at trække på, og med de rekordlave renter vi for tiden oplever, kan det være du endda kan spare penge på realkreditlånet i samme ombæring. Kontakt din bank og/eller realkreditinstitut med henblik på et tilbud om dette.

Din kommende varmepumpe behøver i det hele taget ikke koste mere end højst nødvendigt. Prøv i den forbindelse at indhente et godt tilbud, fra en af vores andre partnere. Du skal blot trykke på knappen nedenfor, samt udfylde formularen. Så får du et godt tilbud.

Jeg håber du fandt informationen i artiklen interessant og brugbar. Jeg står klar til at besvare alle eventuelle spørgsmål der måtte være, om det at have en varmepumpe. Det foregår i kommentarfeltet nedenfor.

Og hvad kan man så sige om alt dette? Jo, det var da godt nok GoodToKnow!

* Artiklen indeholder reklamelinks. Vi henviser kun til produkter og services vi kan stå inde for, og som vi finder bidrager positivt til at du kan spare penge.

2 thoughts on “Min varmepumpe erfaring – det var det rigtige valg”

 1. Tak for at gøre mig klogere på emnet. jeg er stadig ikke sikker, kan jeg vælge en luft til luft pumpe til mit hus? Det er 120 m2. Hvornår er en luft til vand beder?

  Poul.

  1. Hej Poul

   Interessant spørgsmål, som jeg er sikker på mange andre også går med, så tak for det.

   Som nævnt i artiklen, så egner luft til luft varmepumper sig bedst til de lidt mindre huse. Årsagen er, at selve varmetilførslen med denne pumpe kommer fra indedelen, og denne skal derfor stå hensigtsmæssigt et sted i boligen, hvor den varme luft kan ryge rundt i resten af huset. Er huset for stort, så kan det være svært at få pumpet den varme luft overalt i huset. Visse luft til luft varmepumper fås dog med flere indedele, og i så fald kan større huse potentielt også varmes op.

   Luft til vand varmepumper producerer varmt vand, som sendes rundt i husets gulvvarme og radiatorer. Som sådan egner de sig til større huse, med allerede etablerede varmesystemer.

   Dit hus på 120 m2 kunne muligvis passe med en luft til luft varmepumpe. Det afgørende er igen hvordan huset er indrettet, og om den varme luft kan fordeles fint overalt.

   Min anbefaling vil være at følge linksne i artiklen, de grønne knapper, hvor du kan indhente 3 gratis tilbud. Så kan du beskrive opgaven til håndværkerne, og så få dem ud og se på det kvit og frit. Så kan de vurdere om en luft til luft eller luft til vand varmepumpe er bedst for dig.

   Kontakt os endelig igen, såfremt du har yderligere spørgsmål.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *