Sådan sikrer du dig fradrag for donationer!

Vidste du, at du kan trække donationer til velgørenhed fra i skat? Den er god nok! Her kan du læse hvordan, samt se hvor højt fradraget for donationer i 2019 er.

Det danske skattesystem kan for mange virke uoverskueligt. Og bevares, der er da godt nok også meget at holde styr på, når man som almen borger skal udfylde sin årsopgørelse. En af de ting danskerne generelt går meget op i, når talen falder på skat, er helt klar fradragene. For her har vi med noget at gøre, hvor man som borger får lov at beholde nogle af sine surt optjente penge. De fleste danskere afsøger derfor hver en krog, i søgningen efter mulige fradrag. Alt bliver benyttet. Fra håndværkerfradrag i øst, til befordringsfradrag i vest. Et fradrag som rigtig mange danskere overser, er dog fradraget for donationer til velgørenhed. Har du også snydt dig selv for dette? 

Få fradrag for donationer i 2019

Du kan donere penge til velgørenhed, og så endda trække det fra i skat. Noget du helt klart ikke skal snyde dig selv for! 

Statistik: Mange donerer allerede til velgørenhed

At donere til velgørenhed, er heldigvis noget rigtig mange af os danskere allerede gør. Ifølge Danmarks Statistik, donerede således 14,7% af kvinderne i 2015 penge til velgørenhed, mens mændene haltede noget bagefter. Her var det nemlig kun 10% der fandt pengepungen frem i løbet af året.

Ikke overraskende bliver vi stadig mere generøse med årene. Det hænger med alt sandsynlighed sammen med, at danskernes indkomst generelt også stiger i løbet af livet. Der er derfor ganske enkelt flere penge at rutte med, i takt med at alderen stiger. Borgere i alderen 20-40 år donerer således i gennemsnit 1500,- pr. år, mens dem i alderen 80 og op donerer hele 3105,-. Men hey, hver en krone tæller! Så kudos til alle der blot donerer en smule. I kan klappe jer selv på skulderen. 

Hermed en opfordring til at skrue op for donationerne

Godt nok er de færreste af os polstret med kæmpe opsparinger, i stil med de pengetanke multimilliardærer såsom Warren Buffet og Bill Gates kan fremvise. Men man må dog trods alt alligevel håbe på, at antallet af danskere der donerer til velgørenhed kommer til at stige fremover.

For selvom 10-15% af danskerne i seneste undersøgelse donerede til velgørenhed, så efterlader det jo trods alt 85-90% som ikke gør. Vi må derfor få fremavlet et større omfang af filantropi i den danske befolkning! Således tænker vi da i hvert fald her hos GoodToKnow, og netop derfor har vi valgt at publicere denne artikel. For der er faktisk masser af fordele ved at donere til velgørenhed. Ja du ved, ud over de åbenlyse fordele ved, at du støtter et godt formål. Du kan nemlig også trække dine donationer fra i skat! Og det er jo bestemt ikke dårligt, vel? 

Du kan også bidrage til velgørende formål på andre måder

Lad os for en kort stund tage en afstikker fra emnet om donationer, og fradragsretten for selv samme. Du bør nemlig huske, at du som privat borger sagtens kan bidrage positivt til velgørende formål på anden vis, end ved blot at skyde penge ind i diverse foreninger og kampagner. Her er et par råd til hvordan du kan bidrage positivt: 

 • Meld dig som frivillig: Rigtig mange velgørenhedsorganisationer og foreninger har brug for frivillige. Dels til indsamlinger, men også til andre aktiviteter i organisationerne. Har du et særligt talent som en organisation kan bruge til noget? Det kunne f.eks. være at udarbejde brochurer, eller at bage dejlige kager til deres arrangementer, så henvend dig til dem! Du vil med alt sandsynlighed blive mødt med åbne arme 
 • Doner dine gamle ting: Du kan også vælge at donere tøj, møbler, legetøj og andet til diverse foreninger, som så sælger det videre som genbrug, for på den måde at støtte op om det gode formål 
 • Husk også, at frivillighed ser godt ud på dit CV: Har du gjort en aktiv indsats i en velgørenhedsorganisation eller en forening? Så få det for alt i verden skrevet på dit CV. Det er guld værd, og det viser at du har overskud, empati, samt at du går op i at skabe en bedre verden 
Så meget kan du få i fradrag for donationer i 2019

Der er masser af fordele ved at donere til velgørenhed. For hver 100,- du donerer, kan du trække ca. 26,- fra i skat!

Sådan sikrer du dig dit fradrag for velgørenhed i 2019

Vi har nu fået slået fast, at du kan trække dine donationer til velgørenhed fra i skat. Det er jo glimrende alt sammen. Men hvordan gør du det rent faktisk i praksis? 

Jo se, det er faktisk meget lettere end du måske går rundt og tror. Velgørenhedsorganisationerne står nemlig for indrapporteringen for dig. Ofte beder de dig om dit CPR-nummer, i forbindelse med at du foretager en donation til dem. Og netop CPR-nummeret bruger de til at melde donationen til Skat. Bum! Så let kan det faktisk gøres. 

Det er dog ikke altid, at organisationerne og foreningerne får foretaget den nødvendige registrering korrekt. Du skal derfor huske at tjekke op på det. 

Sådan holder du øje med dine donationer på skat.dk

Du bør derfor gøre det til en god vane, at tjekke op på om alle dine donationer er registreret korrekt. Du kan se dem på din årsopgørelse, som altid er klar fra omkring marts. 

Helt præcist skal du se under 
rubrik 55. Her kan du se de beløb organisationerne og foreningerne har indberettet i løbet af året. Det er også her du kan nærstudere yderligere information om posterne. 

 

Hvor meget kan du få i fradrag for donationer i 2019?

Her er en vigtig detalje til dig: Du kan ikke få uendeligt med fradrag for donationer til velgørenhed. Der er altså et max beløb her, som du kan trække fra i skat. 

I 2019 kan du få op til 16.300,- i fradrag, for donationer til velgørenhed. Året før var beløbet 15.900,- så det justeres altså årligt, hvilket også er tilfældet for langt de fleste andre fradrag. Det sker for at følge inflationen og prisudviklingen i samfundet. 
Stå sammen og doner til velgørenhed

Lad os stå sammen og donere en smule mere til velgørenhed 

Fed fidus: Regner du med at skulle betale tilbage i skat, så doner lidt ekstra til velgørenhed

Tja, vi strammer måske citronen en tand her, ved at kalde det en fed fidus. Men en vis sandhed er der nu over det. For hvis du har regnet dig frem til, at du står til at skulle betale lidt penge tilbage i skat næste år, så få da brændt nogle af pengene af til noget fornuftigt, såsom via en donation til velgørenhed.

Fradraget til velgørenhed har en værdi på ca. 26%, så hvis du f.eks. donerer 1000,- til en velgørenhedsorganisation, så har du barberet godt 260,- fra din restskat. Og hey, du har samtidig gjort noget godt for din omverden. Og tak for det, i øvrigt! 

Det gode ved denne fidus er, at du under alle omstændigheder ved, at du skal betale noget til Skat. Med denne metode står du selv for at kanalisere dine skattepenge over til lige præcis det formål, som du føler du kan stå inde for. Alternativet er, at pengene blot går til Skat, og at det således udelukkende er staten og Folketinget der tager kontrol over pengene. Så ja, tag kontrol over hvad dine egne skattepenge skal gå til! Det er rådet herfra. 

 

Find ud af, om din foretrukne velgørenhedsorganisation er godkendt

Langt de fleste velgørenhedsorganisationer er godkendte som fradragsberettigede af Skat. Men tjek nu alligevel ud, om lige præcis din foretrukne organisation er godkendt, inden du foretager din donation. Du kan tjekke det her

Så opsummeret her til sidst. Husk at: 

 • Oplyse dit CPR-nummer til velgørenhedsorganisationen så du kan få dit fradrag 
 • Tjekke på årsopgørelsen når året er omme, om alle donationer er registreret korrekt 
 • Du max kan donere og få fradrag for op til 16.300,- i 2019 

Vi håber du blev meget klogere på emnet om donationer til velgørenhed, via denne artikel. 

Og hvad kan man så sige om alt dette? Jo, det var da godt nok GoodToKnow! 

* Artiklen indeholder reklamelinks. Vi henviser kun til produkter og services vi kan stå inde for, og som vi finder bidrager positivt til at du kan spare penge. 

2 thoughts on “Sådan sikrer du dig fradrag for donationer!”

  1. Hej Michael!

   Du skal bare foretage donationen inden året er omme. Så i bund og grund kan du lade op til nytårs-raketterne, ved at starte d. 31/12 ud med at give lidt penge til diverse velgørenhedsorganisationer! Og så når du stadig at få dit fradrag.

   Vi håber det besvarede dit spørgsmål, og ellers skriver du naturligvis bare igen. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *